Meer info en contactgegevens

Wandelen123.nl is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Wandelnet en een aantal provincies/regio's. Klik op een regio voor meer info.

Zuid-Holland

Gouwe Wiericke

Het wandelroutenetwerk Gouwe Wiericke is gelegen in het gebied tussen Nieuwkoop en Gouda, rond de Nieuwkoopse en de Reeuwijkse Plassen. Denk je aan de Reeuwijkse Plassen, dan denk je aan vaar- en surfplezier. Maar deze plassen in Zuid-Holland hebben heel wat meer te bieden. Ze zijn bijvoorbeeld een paradijs voor vogels. ’s Winters en ’s zomers strijken ze er in groten getale neer. Niet voor niets is een groot deel van dit gebied aangewezen als Natura 2000 gebied. Vanaf de Prinsendijk is het oer-Hollandse polderland met zijn planten- en dierenrijkdom goed te bewonderen. Tussen de plassen door loop je over smalle weggetjes en rondom het water ervaar je het oude polderland met zijn houtkaden, rietkragen, dijken en boerenweggetjes. Hollandser kan het niet! Wandel van station naar station. Station Gouda, Gouda Goverwelle, Waddinxveen, Boskoop, Woerden zijn aangesloten op het netwerk.

Dit wandelroutenetwerk is in eigendom en beheer bij Groenalliantie Midden-Holland, met Staatsbosbeheer als uitvoerende organisatie.

Meer info en contactgegevens

IJsselmonde

In de Maasdelta ligt het eiland IJsselmonde. Een streek omsloten door de Nieuwe en Oude Maas en de Noord, ontstaan in de dertiende eeuw. Kenmerkend zijn de polderlandschappen met sloten, eeuwenoude boerderijen en landweggetjes. In het oude landschap vind je enkele goed bewaarde dorpskernen zoals die van Rhoon en Barendrecht. Prachtig natuurschoon (bijvoorbeeld in de Carnisse en Rhoonse Grienden) wordt afgewisseld met bezienswaardigheden, zoals de Pendrechtse molen en het kasteel van Rhoon.

Dit wandelroutenetwerk is in eigendom en beheer bij Natuur-en Recreatieschap IJsselmonde, met Staatsbosbeheer als uitvoerende organisatie.

Meer info en contactgegevens

Krimpenerwaard

Krimpenerwaard is een gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist. De Krimpenerwaard vormt het groene hart midden in dit economisch belangrijke gebied. Aan de rand van Krimpen aan den IJssel ligt Krimpenerhout. Een jong recreatiegebied met een eigen surfplas, een strandje en een ligweide. Op een kwartiertje lopen van de plas en vanuit Krimpen a/d Lek vind je een speelpolder. Daar kunnen kinderen heerlijk hun gang gaan. Lekker bouwen en knutselen met materiaal uit de natuur, zoals boomstammetjes en wilgentenen. Het gebied is afwisselend. Je vindt er moerasachtige gedeelten maar ook een koeienbos, waar wordt geëxperimenteerd met spontane bosontwikkeling. Het 10 km lange Loetbos tussen Krimpen aan den IJssel en Bergambacht is een door de mens gemaakt natuur- en recreatiegebied. Het is een trekpleister voor natuurliefhebbers. Tijdens een wandeltocht in de Krimpenerwaard zie je weilanden afgewisseld worden door bos en het meanderende riviertje de Loet. Een deel van het Loetbos is bestempeld als stiltegebied, zodat planten en dieren zich in alle rust kunnen ontwikkelen. Zoek je een dagje rust? In de Krimpenerwaard kun je het bijna vóelen.

Dit wandelroutenetwerk is in eigendom en beheer bij Groenalliantie Midden-Holland, met Staatsbosbeheer als uitvoerende organisatie.

Meer info en contactgegevens

Voorne-Putten-Rozenburg

Voorne en Putten, gescheiden door de historische scheepvaartroute, de Bernisse. Het gebied vol onbegrensde contrasten die ook de vier gemeenten kenmerken: watersportstad Hellevoetsluis, natuurlijk Westvoorne, cultuurhistorisch Brielle, en de mix van dorp en stad in Nissewaard. Stap over de grens naar een prachtig gebied waar je je kunt inspannen en ontspannen, opladen en ontladen. Landtong Rozenburg ligt tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. Aan de ene kant van de landtong varen grote zeeschepen via de Nieuwe Waterweg naar de Noordzee. Aan de andere kant ligt het Calandkanaal, waar schepen koers zetten naar het Europoortgebied. Op de Landtong is voor elk wat wils. Spelen in het Calandpark, struinen tussen de natuur, kijken naar de zeeschepen op het puntje van de landtong. Voorne-Putten is rijk aan verschillende landschappen. Langs de kust ligt één van de mooiste natuurgebieden van Europa. Landinwaarts proef je de historie van Nederland bij een bezoek aan de vestingwerken van Brielle of een tocht over de oude scheepvaartroute naar Vlaanderen. Het Oostvoornse Meer is bekend om zijn fantastische zicht en spannende duiken naar enkele scheepswrakken uit de 19de eeuw. Het duingebied achter het strand van Rockanje is adembenemend.

Dit wandelroutenetwerk is in eigendom en beheer bij Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg, met Staatsbosbeheer als uitvoerende organisatie.

Meer info en contactgegevens

Hof van Delfland

Tussen Delft, Schiedam, Vlaardingen en de kassen van het Westland ligt een van de oudste poldergebieden van Zuid-Holland. Gelukkig is het in de zestiger jaren aangewezen tot groene bufferzone en kon Midden-Delfland als natuur- en recreatiegebied volop worden ontwikkeld. Het is een mengeling van oer-Hollandse dorpjes, uitgestrekte weilanden en rustige natuurgebieden. In Midden-Delfland is voor iedere recreant iets te vinden: zoals kunst, waterpret, een mountainbikeparcours en stilte. Veerpontjes zorgen voor verbindingen over het water. Ruim 900 km wandelroutes langs de mooiste plekjes in de steden, langs het strand en het open groene landschap van Delfland: dat is het wandelroutenetwerk Hof van Delfland. Dit netwerk tussen Rotterdam, Den Haag, Hoek van Holland en Zoetermeer loopt door 14 gemeenten en verbindt stad en land. Dit wandelroutenetwerk is in eigendom en beheer bij Recreatieschap Midden-Delfland (in opdracht van het schap en gemeenten), met Staatsbosbeheer als uitvoerende organisatie.

Meer info en contactgegevens

Lisse Bollenstreek

De Bollenstreek is vanaf de Kust tot De Kaag een uniek en veelzijdig gebied. Alles wat Nederland te bieden heeft, vinden we in een notendop terug in dit kleine stukje Holland. Uitgestrekte stranden en spectaculaire duinen. Het fraaie landschap met de geur- en kleurrijke bollenbeleden en groene veenweidegebieden. Een wijdvertakt recreatief watergebied. Ontdekt deze prachtige streek via het wandelnetwerk Bollenstreek met meer dan 100 kilometer bewegwijzerde wandelroutes. De routes gaan over verharde paden, maar ook over weilanden en bollenland. Om u een handje te helpen zijn er overstapjes en bruggetjes gemaakt en een aantal trekpontjes zorgen voor een oversteek mogelijkheid. Veel wandelplezier!

Meer info en contactgegevens

Gelderland

Achterhoek

Wandelgeluk in de Achterhoek. Vind het geluk in het maken van een heerlijke wandeltocht door de mooie Achterhoek. Over boeren erven, door pittoreske dorpen, langs statige herenhuizen en kastelen, klimmend over glooiende heuvels met mooie vergezichten; u zult versteld staan van het steeds maar variërende decor. De veelzijdigheid maakt de Achterhoek aantrekkelijk voor elk type wandelaar. De Achterhoek is gemakkelijk via een wandelkeuzesysteem van ruim 3.000 kilometer en met 150 startlocaties te bewandelen. Door het keuzepuntensysteem kunt u de door u gekozen routes gemakkelijk naar eigen keuze verder uitbreiden. Wandelschoenen aan en genieten maar!

Meer info en contactgegevens

Noord-Holland

Kop van Noord-Holland

Geniet van de ruimte en het afwisselende landschap. Het wandelnetwerk in de Kop van Noord-Holland omvat (met ingang van april 2017) ruim 770 kilometer aan wandelroutes. Je kunt zelf een route samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van meer dan 100 korte en lange rondwandelingen die zijn gemarkeerd met een eigen routekleur, in twee richtingen. Het netwerk heeft 49 goed bereikbare startpunten bij stations en openbare parkeerplaatsen.

Meer info en contactgegevens

Westfriesland

Geniet van het historie-rijke landschap. Het wandelnetwerk in Westfriesland omvat zo’n 200 kilometer aan wandelroutes. Je kunt zelf een route samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van de korte en lange rondwandelingen die met een eigen routekleur zijn gemarkeerd. Het netwerk heeft 21 goed bereikbare startpunten bij stations en openbare parkeerplaatsen.

Meer info en contactgegevens

Regio Alkmaar

Geniet van het afwisselende landschap vol verrassende wandelroutes. Het wandelnetwerk in Regio Alkmaar omvat ruim 500 kilometer aan wandelroutes. Je kunt zelf een route samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van de korte en lange rondwandelingen die met een eigen routekleur zijn gemarkeerd. Het netwerk heeft 62 goed bereikbare startpunten bij stations en openbare parkeerplaatsen.

Meer info en contactgegevens

Laag Holland

Geniet van het afwisselende landschap vol verrassende wandelroutes. Het wandelnetwerk in Laag Holland omvat ruim 500 kilometer aan wandelroutes. Je kunt zelf een route samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van de korte en lange rondwandelingen die met een eigen routekleur zijn gemarkeerd. Het netwerk heeft 31 goed bereikbare startpunten bij stations en openbare parkeerplaatsen.

Meer info en contactgegevens

Midden Kennemerland

Geniet van het afwisselende landschap vol verrassende wandelroutes. Het wandelnetwerk in Midden Kennemerland omvat zo’n 200 kilometer aan wandelroutes. Je kunt zelf een route samenstellen, maar je kunt ook gebruik maken van de korte en lange rondwandelingen die met een eigen routekleur zijn gemarkeerd. Het netwerk heeft 24 goed bereikbare startpunten bij stations en openbare parkeerplaatsen.

Meer info en contactgegevens